Ce este coaching-ul?

Și eu mi-am pus această întrebare cândva! În România coaching-ul a apărut mai târziu decât în celelalte țări, atât de târziu încât a fost direct adoptată denumirea din limba engleză. Între noi fie vorba, coaching-ul a existat dintotdeauna, doar că oamenii nu l-au numit așa.

Denumirea a fost împrumutată din sport, întrucât așa cum un sportiv are nevoie de un antrenor bun pentru a atinge performanțe maxime și pentru a-și valorifica potențialul, orice persoană care dorește să se asigure că își va atinge obiectivelor propuse, poate beneficia de sprijinul unui coach.

Cu alte cuvinte, vorbim de un „antrenament” în care clientul se focusează pe un aspect al vieții pe care vrea să-l dezvolte, astfel încât să se simtă împlinit și mulțumit. Bineînțeles, clientul este cel care știe cel mai bine care este acel aspect care scârțâie și care are nevoie de atenție. Dar pentru a intra în acest proces este nevoie să fii onest cu tine însuți, să recunoști când ceva nu merge suficient de bine în viața ta și să-ți dorești să remediezi situația.

Astfel, coachingul este un parteneriat între Coach și Client prin care se demarează un proces de dezvoltare continuă personală și/sau profesională a clientului, în funcție de alegerea acestuia. Deși o ședință de coaching presupune un dialog între cei doi, în realitate coaching-ul este un proces care se desfășoară în timp, iar efectele ședințelor nu vor întârzia să apară. Numărul de ședințe necesar pentru atingerea obiectivelor se stabilește împreună cu clientul, în funcție de nevoi.

Ce nu este coaching-ul și cum știi dacă este pentru tine?

Coaching-ul NU este consiliere.

Vrei mai mult de la viață, dar nu vrei să urmezi sfaturile și soluțiilor altora? În coaching tu ești cel care găsește soluția și cel care obține rezultatele, întrucât vei fi provocat în permanență să te cunoști mai bine. În coaching nu exista rețetă sau soluție universală, întrucât pentru fiecare persoană experiențele de viață sunt diferite.

Coaching-ul NU este psihoterapie

Nu vrei să vindeci traume, ci doar să-ți rezolvi anumite aspecte de care nu ești mulțumit, pentru că știi că poți mai mult. Coaching-ul este pentru tine dacă ești deschis/ă să-ți valorifici potențialul și dacă ai curajul de a privi în interiorul tău și de a experimenta, dacă vrei să te cunoști mai bine pe tine însuți. Majoritatea oamenilor nu au acest curaj și atunci preferă să se plafoneze.

De ce să optezi pentru coaching? 

Din experiența mea personală, eu am ajuns la coaching într-un moment de debusolare în carieră, întrucât nu mă regăseam în ceea ce făceam. A fost semnalul de care aveam nevoie pentru un nou început.

De regulă, apelezi la coaching fie pentru că primești un semnal de alarmă, precum un sentiment de nemulțumire, de neliniște sau de nehotărâre, o stare de pasivitate/stagnare de care te-ai săturat, fie pentru că pur și simplu vrei mai mult de la tine și știi că SE POATE.

Ce rol are un coach?

Coach-ul este de fapt antrenorul tău pentru viață. Gândește-te cât de reconfortant poate fi să știi că cineva își dă toată silința ca tu să obții ceea ce ți-ai propus și mai ales, să cultivi acea stare de bine în interior. Aceasta este vestea bună, să știi că poți conta pe cineva care are experiență cu oamenii, fiind un profesionist și care are tot interesul ca și tu să reușești.

Vestea mai puțin bună este că el nu face treaba în locul tău, ci tocmai tu ești cel care găsește soluția și o pune în aplicare pentru a reuși.

Coach-ul nu te judecă și nu te va trata niciodată cu superioritate, iar raportul de coaching este unul confidențial.

Coach- Client : Echipa de doi

Comparația cea mai potrivită este cea de coaching – o echipă de escaladă.

În escaladă (cățărat), echipa este întotdeauna formată din doi oameni, din care unul urcă, iar celălalt îl supraveghează ținându-i coarda. Uneori îți va fi greu să urci de unul singur, iar riscul de a cădea e poate mult mai mare. Dar când ai o relație de încredere cu un profesionist, îți va fi mult mai ușor să ajungi mai sus și să te bucuri de reușită și de peisaj.

În încheiere, trebuie menționat că procesul de coaching nu este teorie, ci pură practică în care se verifica mereu realizările. De aceea, chiar dacă ți-ai făcut o idee despre coaching, nu vei știi ce înseamnă cu adevărat până nu încerci. Pentru întrebări, nelămuriri sau pentru o sesiune individuală de coaching mă poți contacta prin formularul de aici.